Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Wednesday, August 8, 2012

Как се връзва куфия – няколко начина


Куфията е традиционен шал за някои страни от областта Шам – Палестина, Сирия и Йордания, както и някои области в Ливан. В други модификации тя се използва и в останалите арабски страни. Счита се, че името куфия идва всъщност от град Куфа,  Ирак.  Други нейни наименования са гутра (в персийския залив), хатта, шемаг и т.н.
През последните 60 г. тя се отъждествява с палестинската култура и кауза. Носи се по много различни начини, включително и заедно с т.нар. “агал” – кръгла поставка за главата.
По-долу сме показали 4 от най-разпространените не само в страните от арабския свят начини, но и по света, тъй като шалът се носи от много хора като моден аксесоар, но и като символ на съпротива и подкрепа за Палестина, както и като част от екипировките за оцеляване. Преди няколко години е била много модерна сред тинейджърите в Токио, американските рапъри и хипита. Тъй като Близкия Изток е постоянно във фокуса на световните новини, куфията също стана популярна и в света на модата.
С времето тя се е модифицирала в различни варианти и цветове. В Йордания например тя е червено-бяла, в Палестина черно-бяла, някъде се носи без ресни, а има дори и  тип обикновен шал. В Йемен са познати куфии с повече цветове. Някои от йеменските евреи също носят куфия.
Британските войници са носели този шал повсеместно по време на ПСВ и ВСВ, от тогава той получава и другото си название – шемаг.
Куфията има много предимства – тя предпазва от жаркото слънце като същевременно поддържа естествена вентилация на тялото. Изработена е от памук или вълна, а в някои случаи дори от коприна със златни нишки.
Шалът, който се използва за глава, е квадратен, около 1 х 1 м. И с по-малък размер обаче  може да се постигне връзването, но не и това от тип 4.
И така, вариантите:
1. Сгънете шала на триъгълник.
Поставете широката му част на главата и челото отпред.
Прехвърлете двата края зад врата и завържете един път, след което направете възел. Краищата висят отзад.
2. След като сте завързали кърпата един път, а не на пълен възел, прехвърлете краищата към челото като ги кръстосате и захванете отстрани като ги подпъхнете един под друг.
3. Поставяте шала отгоре сгънат преди това на триъгълник, като единият му край трябва да е малко по-къс от другия отстрани на лицето. Захващате единият, по-къс край на шала, прехвърляте го под брадичката и го придържате с ръка към главата острани над ухото. Хващате с другата рръка втория, прекарвате го отзад през врата и част от главата и завързвате двата края. Друг начин е чрез прехвърлянето и на късия край през лицето.
4. Като шал на врата – сгънете отново на триъгълник шала. Хванете горната широка част за двата края и я навийте два-три пъти в зависимост колко голям е.
Поставете така сгънатия шал отпред с върха надолу. Прехвърлете двата края през рамената и готово!
Последният начин на носене на палестинския шал е най-популярен. Той е превърнат в символ на подкрепа за палестинската кауза, както казахме. Редица известни личности го носят на различни места и по различни поводи. Самият папа се появи с куфия след като тя му бе поставена от палестински младежи на площад Свети Петър във Ватикана през 2009 г.
Други знаменитости, които са носили куфия, са
Енрике с куфия в своя песен
Риана
Стинг
Колин Фарел
Роналдо с шалче
и др.
В момента е създаден проект, с който да се опази автентичното производство на куфията в малка семейна фабрика в  Хеброн.
Забележка: Куфията може да се върже и като хижаб.
Автор: К. Шопова. С благодарности на Исхак. Thank You, Ishak!

No comments:

Post a Comment