Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Monday, May 31, 2010

Д-р Мохд Абуаси: Не може Израел да продължава да се държи като държава над закона


31 май 2010 | 19:42 | Агенция "Фокус"

Д-р Мохд Абуаси, директор на Център за близкоизточни изследвания, в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Д-р Абуаси, каква е последната информация за ситуацията край Ивицата Газа, с която разполагате?
Д-р Мохд Абуаси: Последната информация, с която разполагаме, е това, че минимум десет души са загинали, като повечето от тях са турски граждани. Все още няма официални данни за точния брой на загиналите. Няма и официална информация за съдбата на останалите пътници на корабите от хуманитарния конвой. Сега Израел държи всичко в неизвестност и медиите отразяват само това, което излиза от тях.
Фокус: Каква е вашата оценка на ситуацията?
Д-р Мохд Абуаси: По начало блокадата на Газа е в противоречие с международното право и против всякакви хуманитарни закони в света. Това беше и коментарът на Европейския съюз както видяхме днес – оттам поискаха безусловно да се пропусне хуманитарната помощ. Това, което се получи, е, че Израел предварително реши, че независимо от условията и ситуацията, няма да допусне хуманитарната помощ за Газа. Твърдението на израелците е, че докато имат един войник в плен в Газа – това е сержант Гилад Шалит, те няма да махнат блокадата. В същото време тази блокада е срещу цялото население на Газа. Тук говорим за 1,5 млн.души. Щом тези кораби не са натоварени с оръжие, както се смяташе, и на тях няма терористи, както твърдяха израелците, а става въпрос само за официални европейски делегации, както и представители на различни страни и щом те бяха нападнати в международни води, тук говорим за чисто пиратство. Откъде накъде Израел ще напада един кораб с турско, шведско или каквото и да е знаме в международни води. Тези кораби бяха насочени към Газа, Газа не е част от Израел.
Фокус: Все пак, това не е първата по рода си мисия с хуманитарна помощ, която минава през този район – защо именно този хуманитарен кордон беше задържан?
Д-р Мохд Абуаси: Предишните подобни мисии бяха символични, тоест, хуманитарната помощ не беше сериозна и не помагаше много на Газа. В случая имаше около 10 хил. тона строителни материали – цимент, желязо и др. Израел забранява влизането на строителни материали още от три години насам. Както знаем след бруталната война в Газа се забранява внасянето на строителни материали там, тоест, разрушените къщи си стоят, хората, които живеят в палатки, продължават да живеят в тях. Материалите не се допускат, за да не могат да бъдат възстановени разрушените къщи. Това е основната причина.
Фокус: Имаше ли предупреждения и предварителни уговорки преди мисията да премине през района?
Д-р Мохд Абуаси: Израелците твърдо взеха решение, че никакви помощи за Газа няма да бъдат допуснат. Те категорично обявиха, че тези кораби няма да бъдат допуснати от Израел.
Фокус: Тоест, обявеното от Израел, че конвоят е свързан с терористи, е измислен предлог?
Д-р Мохд Абуаси: Самият факт, че Израел още преди няколко дни обяви, че на корабите има терористи, показва че добре се бяха подготвили сценария за тази случка. Дори да приемем, че имаше терористи – те не влязоха в корабите да арестуват терористите още на място, а останалите кораби да стигнат до крайната си точка с хуманитарните помощи. Просто това беше предлог да не се допусне хуманитарната помощ до Газа. Известна част от хуманитарната помощ е изпратена от България. Също така, ние призоваваме външния министър на България Николай Младенов да излезе с ясна позиция за осъждането на този брутален акт на Израел и на този вид пиратство, както и да се покаже българската позиция за израелската позиция за блокадата в Газа.
Фокус: Как според вас ще се развие ситуацията?
Д-р Мохд Абуаси: Доколкото разбрах предстои заседание на Съвета за сигурност, при което американците за пореден път ще опитат да измъкнат Израел от тази ситуация. Според мен решението на въпроса е в премахването на блокадата при Газа. Без това, такава ситуация ще се повтори многократно. Защото, когато говорим за 1,5 млн.души без лекарства, без храна – това положение е непоносимо и не може да продължи така повече. Очакваме ЕС и международната общност да натиснат Израел и да стане ясно, че Израел трябва да се съобразява с международното право. Не може Израел да продължава да се държи като държава над закона. Тук става въпрос за убити граждани на други държави, нападнати бяха кораби на европейския държави.
Фокус: Как ще се отрази тази ситуация на отношенията на Израел с други държави?
Д-р Мохд Абуаси: Това ще развали отношенията на Израел с Турция до голяма степен. Ние знаем, че доскоро Турция беше най-добрият съюзник на Израел в региона. От друга страна, това ще притесни американците, които досега нищо не са направили и бяха таен съюзник на Израел, сега ще са принудени да вземат някаква по-силна политическа позиция спрямо Израел. И по-лошото е, че това, което се случи днес, ще навреди много на мирния процес в региона.
Фокус: Колко време очаквате да продължи тази ситуация?
Д-р Мохд Абуаси: Израел няма голяма сметка да задържи корабите за по-дълго време. Може да задържат няколко човека за по-дълго време, но повечето от тях ще ги пуснат следващите дни. Но никой няма да може да върне загиналите хора. А дали ще могат да излекуват ранените? Може би най-важният въпрос е: това решава ли хуманитарната катастрофа в Газа? Истинският проблем идва от античовешката блокада срещу ивицата Газа. Това трябва да се реши, в противен случай ще има подобни ситуации, ще има повече насилие.
Фокус: Тоест да очакваме ли благоприятно решение на проблема, напрежението в района ще спадне ли?
Д-р Мохд Абуаси: До седмици или месеци напрежението ще се вдигне и последиците ще са големи. Според мен вече на световната общност е ясно какво представлява държавата Израел. Целят свят, който беше заблуден от израелската пропаганда, сега видя истинското лице на Израел и това няма как да няма последици.
Юлиан ХРИСТОВ

No comments:

Post a Comment