Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Tuesday, July 6, 2010

Израелски войници загазиха с танц в Хеброн


След нападението над хуманитарната флотилия за Газа, израелската армия "загази" с нов гаф, който макар и на пръв поглед забавен и безобиден, предизвика бурни коментари.

Видеоклип в YouTube показва шестима патрулиращи израелски войници в Хеброн, които изведнъж започват да танцуват с автоматите си в пълен, макар и леко тромав, синхрон.

Силния звук от хита на Кеша "Тик Ток" заглушава езана от близка джамия, докато войниците се придвижват с танцувална стъпка по ул. "Шухада".

Освен момчетата от бригадата "Нахал", тази основна пътна артерия е напълно празна. Движението на палестинското население по нея е забранено, а се позволява само на еврейските заселници, които са под 1% от жителите на Хеброн.

"Тази нощ ще воювам, докато слънцето изгрее, часовникът тиктака, но купонът няма край", пее американската попзвезда.

Танцът на войниците, започнал неочаквано, завършва също така рязко, като те отминават по улицата и се скриват от кадър.

Израелската армия нарече видеото "шега" и потвърди, че командирите на войниците вече са били информирани. Това означава, че следващият им танц може да бъде Jailhouse Rock (песента "Затворнически рок" на Елвис Пресли), шегува се АФП.

Шестимата танцьори в униформи най-вероятно ще бъдат дисциплинарно наказани, тъй като са били на служба, пише израелският новинарски сайт Ynet.co.il.

Въпреки че бе свалено от качилия го пръв потребител, видеото се превърна в хит и бе качено и от други в YouTube и в социалната мрежа "Фейсбук". Израелските телевизии също го завъртяха.

Подобни клипове не са нещо ново. Последният от тях бе на американски войници в Афганистан, танцуващи с хъс на фона на песен на Лейди Гага. Забавлението им обаче е зад затворени врати и не по време на служба.

Библейският град Хеброн е една от ябълките на раздора в израелско-палестинския конфликт и е бил място на много кървави конфликти. Еврейските заселници около и в града се смятат за незаконно пребиваващи там по международното право, но Израел ги толерира.

Заселниците, дори и малко на брой, са охранявани от израелски войници, които въпреки това понякога стават обект на подигравки и атаки от тяхна страна.

Ул. "Шухада", която е един от главните в града, е забранена за движение за палестинци (както и много други места), докато еврейските заселници имат пълна свобода на движение.

Зоните, обитавани от заселници, са недостъпни за палестинското население освен с изрично разрешение на израелската армия.

No comments:

Post a Comment