Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Thursday, July 22, 2010

Единствената рибарка в Газа

Мадлин Кулаб предизвиква традициите


Оставяйки брега и отправяйки се към морето, тя представлява необичайна гледка. 16-годишната Мадлин Кулаб е единствената рибарка в цяла Газа.
По-малките й брат и сестра й помагат, но Мадлин е отговорна не само за лодката, но и за прехраната на цялото й семейство. Тя поела рибарския занаят от баща си.

"Хората не ме интересуват. Когато видят момиче да плува, за тях е много странно, и започват да говорят. Това няма край. Мен обаче изобщо не ме интересува", заявява Мадлин.

Тя се занимава с риболов от малка. Въпреки че била принудена да пропусне учебната година, за да може да се грижи за препитанието на семейството си, Мадлин планира да навакса с ученето догодина.

Младата Кулаб може да се гмурка на 9 м. дълбочина, за да провери мрежата.

На брега, баща й - Махус Кулаб, не може да лови риба заради проблеми с крака. Мъжът твърди, че никога повече няма да може да излезе в морето. Въпреки това обаче, докато синът му порастне, той е доволен, че дъщеря му е достатъчно силна и че може да се грижи за семейството.

"Много съм горд с нея и с това, което прави. Същото се отнася и за по-малкия й брат и сестра", заявява бащата.

Децата се връщат в морето, за да проверят мрежата. Вълните са големи и се изисква сила и упоритост, за да бъдат преодоляни. Уловът обаче е разочароващ - не е достатъчен за продан на пазара и едва стига за храна вкъщи. Заради блокадата ограничението за риболов е до 5 км от брега, така че в много случаи водите тук са почти изчерпани от риба.
Риболовът като препитание не е лесен занаят, но той е дори по-труден в Газа. Мрежите на децата са били във водата 3 дни, а са успяли да уловят само няколко рака.

Мадлин обаче не само се грижи за семейството си, а и изменя вековната традция единствено мъжете в Газа да могат да работят в морето.

"Разбира се, че обичам морето и не мога да стоя далеч от него. Тук израстнах и животът ми е свързан с морето", заявява самата Мадлин.


No comments:

Post a Comment