Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Friday, March 20, 2009

"Мръсните тайни" на израелската армия в Газа

20.03.2009 14:26
Войници твърдят, че им било разрешавано - дори нареждано, да стрелят по невъоръжени цивилни, често без разумна причина


Израелската армия е изправена пред огромно предизвикателство след свидетелства на нейни войници, изтекли и в медиите.

Те поставят под съмнение твърденията за "морално" водене на военните действия по време на офанзивата в Газа от началото на годината, пише "Индипендънт".

Войниците твърдят, че им е било разрешавано - и в много случаи нареждано, да стрелят по невъоръжени цивилни палестинци, често без разумна причина.
Разкритията - първите по рода си от редиците на военните засега, се различават драстично от официалната версия на Израелските въоръжени сили, че са положени огромни усилия да бъде предпазено цивилното население в Газа.
Те потвърждават и палестинските обвинения, че е била използвана безразборна и непропорционална военна сила в цивилни зони по време на конфликта.

В едно от свидетелствата, хвърлящи светлина върху правилата за водене на бой по време на операция "Оловен слитък", войник разказва как офицер наредил застрелването на възрастна жена, която се намирала на около 100 м от къща, реквизирана от военните.

Друг описва как майка и дъщеря са били убити от снайперист, след като неволно объркали команда да завият надясно вместо наляво. По думите му атмосферата сред израелските военни редици е отговаряла на твърдението, че палестинският живот е "далеч, далеч по-маловажен от този на нашите войници".

"В началото заповедта беше да нахлуем в къщата с бронирана машина, да разбием вратата и да започнем да стреляме наред срещу когото ни падне. Питах се как това може да бъде оправдано по разумен начин.

По-вишестоящи ни обясниха, че е разрешено, тъй като всеки останал в Газа е потенциално виновен, понеже не е избягал, че всички до един са терористи", спомня си командир на взвод.

Свидетелствата, които описват още неправомерно разрушаване на частна собственост, бяха дадени на следоперационна дискусия от завършили довоенния курс на името на Ицхак Рабин в колежа "Ораним", Северен Израел.

Заради преписката от дискусията - подробности от която бяха публикувани във в. "Хаарец", главният армейски прокурор бригаден генерал Авихай Манделблит обяви, че ще започне официално разследване на твърденията.

"Хаарец" коментира, че след подобни показания ще е много трудно за Израел да отхвърли палестинската пропаганда.

Израелският военен министър Ехуд Барак заяви: "Казвам ви, че най-моралната армия в света - от главнокомандващия до последния войник, изпълнява заповеди на израелското правителство. Не се съмнявам, че всеки инцидент ще бъде щателно разследван."

Израелски правозащитни организации обаче призовават за независимо разследване и обръщат внимание на факта, че военната полиция се е активирала едва след изтичането на нелицеприятните свидетелства в медиите - три седмици, след като са били представени пред началника на генералния щаб на армията.
Антония Апостолова
Източник: "Индипендънт

4 comments:

  1. Няма морална война .В"Изкуството на войната "-Сун Дзъ-Казва -Изкуството на война е в измамата .

    ReplyDelete
  2. Големия ми син казва, че в днешно време война няма. Това е изтребване, не война.

    ReplyDelete
  3. My bigger son says that today there is no a war. This is an extermination, not a war...

    ReplyDelete
  4. да ,в днешно време с модерните оръжия думата "война" означава убийство-прав е сина ти ...

    ReplyDelete