Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Wednesday, March 17, 2010

публикувано на 29 май 2009



По време на разговорите си с Махмуд Аббас, Барак Обама подкрепи каузата за свободна палестинска държава. Идеята за Свободна и Обединена Палестина е на път да се осъществи. Но дали?

Президентите на САЩ винаги са говорели много по този въпрос, но действията им са били ограничени. В този конфликт последна дума има Израел, тъй като силите му са най-големи.

Сценарий 1

Ако Израел се съгласи да съществува свободна Палестина, то в страната ще започнат процеси, които могат да разклатят Кнесета. При съгласие на Израел да освободи определените за палестински територии зами, състоянието на Израел вътре в него ще е напрегнато, тъй като много националисти няма да са съгласни. Вероятно привържениците на Ерец Израел ще протестират спрямо решението за Палестина и напрежението ще стигне своята връхна точка. Може да се стигне и до атентати насочени към членове на правителството, какъвта беше случаят с Рабин, застрелян, заради желанието си да се съгласи за Палестина.

Съгласието на Израел ще доведе до създаването на Палестина. Интересно е какво ще последва след това – дали враждуващите и ламтящи за власт фракции в Газа и Западния бряг ще се обединят или ще има раздори.

Арабският свят ще приветства създаването на Палестина. Повечето арабски страни ще се надпреварват в изграждането на новата държава- проекти за инфраструктура, жилища, работни места и т.н. Това също може да доведе до конфликти.

Сценарий 2

Израел отказва да признае Палестина. Продължават строежите на нови заселнически жилища, което довежда до ескалация на напрежението. Палестинските фракции продължават борбата си, като може отново да се стигне до самоубийствени атентати в Тел Авив, Йерусалим и други градове.

От своя страна, националистите в Израел ще се активизират от тези действия на палестинците и се стига да сблъсък. Арабските държави също се дистанцират все повече от идеята за мир с Израел.

И в двата случая може да стане нещо, което сме виждали вече. И в двата сценария може да се стигне до конфликт, независимо от какво естество. Националистите в Израел ще приемат единствено идеята за Велик Израел, което не включва признание на Палестина.

От своя страна арабските страни на двата полюса. Сирия и държавите около неайната политика ще искат признание на Палестина, тъй като може да се реши и въпросът за Голан. Определено, ако Израел признае палестинските територии, Сирия ще иска част от Голан да бъде върната на Сирия. Вторият кръг са държавите, които са управлявани от правителства, зависими от конфликта между евреи и араби. Това са С.Арабия, Йордания и т.н. страни, чиито правителства са марионетни. Спиране на конфликта означава и спиране на продажба на оръжия и н.н. неща, които сега се пласират.

При всички случаи, конфликт ще продължава да има, защото това е важно за държавите в района. Максимата, че мирът не е изгоден на никой, важи с пълна сила.

No comments:

Post a Comment