Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Wednesday, March 17, 2010

Блокада на Йерусалим

Update: към 11:00 израелският вестник „Аарец“ съобщи, че блокадата на Източен Йерусалим е вдигната.



Преди това: В понеделник израелската полиция обяви, че запазва състоянието на бойна готовност в Източен Ерусалим и за четвърти пореден ден продължи забраната за достъп на палестинци мъже под 50-годишна възраст в района на джамията „Ал-Акса”. Полицията разположи заграждения и барикади на подстъпите към Стария град и там се разположиха специални части в черно облекло, снабдени със звукови и газови гранати. Поради тези мерки откриването на Синагогата на разрухата снощи бе съпроводено от необичайно спокойствие в района на джамията „Ал-Акса” и Източен Ерусалим. В района се допускаха само жители на Стария град, а на собствениците на магазини там бе наредено да представят документи за собственост или платени данъци.

Националното и ислямското движение бяха отправили призиви за събиране на хората при джамията „Ал-Акса”, но директорът на Ерусалимските вакъфи д-р Аззам Ал-Хатиб каза: „Над джамията е наложена блокада, над града е наложена блокада, даже пред автобусите с богомолци от вътрешността на израелските територии полицията постави препятствия и не им бе позволен достъп.” Старият град и главният пазар изглеждаха обезлюдени, а в противовес навсякъде из обновения еврейски квартал имаше движение.

Завеждащият въпросите на Ерусалим в ръководството на Движението „Фатах” Хатем Абдул Кадир заяви: „Синагогата на разрухата не е просто обикновена синагога, а опорен пункт и встъпление към т.нар. изграждане на Соломоновия храм върху развалините на Храмовия хълм. Тази синагога ще бъде преден пост на репресиите, религиозния фанатизъм и екстремизма.”

Десетки палестинци бяха ранени по време на сблъсквания с израелската армия в град Рамалла на Западния бряг. Видният палестински политик и бивш министър-председател Ахмад Корейа обърна внимание, че мерките, предприети от Израел, заплашват да предизвикат избухване на ново въстание интифада. Пред журналисти Корейа каза: „Народната интифада не става с вземане на решение, тя е натрупване на мъката и неправдата, от която страда народът, и ако нещата продължат по този начин, независимо дали ние ще вземем решение или не, интифадата е близо; щом Израел продължава с тази практика, тя е близо.”

в. „Ал-Кудс Ал-Арабий”, 16 март 2010

No comments:

Post a Comment