Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Friday, September 16, 2011

6 юни 1982 г.

На 6 юни 1982 г. 2 хил. израелски танка, 10 хил. армия, 1000 самолета, 500 военни кораба, започват офанзива на север от границата на Израел към Бейрут. 
Цел на евреите е ООП да се изтеглят на 40 км навътре в Ливан. След постигането на тази цел, те продължават до Бейрут, където са основните сили на палестинците. Градът е под тежка обсада и постоянни бомбардировки 3 месеца. 
В края на август същата година е постигнато споразумение и ООП начело с Ясер Арафат заминават за Тунис. 
Вакуума, който се получава в следствие на заминаването на ООП, позволява на израелската армия да обгради бежанските лагери Сабра и Шатила в Бейрут и да позволи на ливанските християнски милиции да избият много от намиращите се там палестинци. 
Често Ариел Шарон е обвиняван за т.нар. кланета в Сабра и Шатила. Броят на убитите ливанци и палестинци след “Мир за Галилея” възлиза на 17825 души. 
Израел изтегля войските си само на 40 км навътре в Ливан, като окупира градовете и селата отвъд тази линия, както и най-важния източник на питейна вода за Ливан река Лийтани. Израел се изтегля от Ливан през 2000 г. в следствие на борбата на съпротивата в лицето на Хизбула. 
Войната в Ливан приключва на 22 ноември 1990 г.


Хасан Хасанов

No comments:

Post a Comment