Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Friday, February 24, 2012

Джамията ал-Акса, Йерусалим, Палестина

Джамията ал-Акса, Ал-Масжид ал-Акса, е арабско име, което означава "Далечната Джамия". За да разберем това име и неговата важност, трябва да си спомним, че в началото си Исляма започва да се разпространява от Арабския полуостров, на територията на днешна Саудитска Арабия.
Десет години след като Пророк Мухаммад с.а.с. получава първото си откровение, той прави забележителното си нощно пътешествие от Мекка до Йерусалим, после до Седемте Небеса, яздейки ал-Бурак ал-Шариф. По време на пребиваването си в Йерусалим, Пророкът е водил молитва на скалата (сега покрита със златен купол), след което е получил заповедта за 5 дневни молитви.
В днешни дни мюсюлманите от цял свят имат Мекка, като посока за молитва (Кибла). Но за 16 и половина месеца, следвайки пророчеството на Мухамамд с.а.с., Йерусалим е бил Кибла.





Al-Aqsa Mosque and Dome of the Rock

По времето на живота на Пророка с.а.с., на мюсюлманите е казвано да не посещават само джамията в града, в който живеят - Мекка, но и "Далечната джамия" - на 2000 километра северно, в Йерусалим. Оттам и името ал-Масжид ал-Акса или Джамията ал-Акса.
Джамията ал-Акса е втората на-стара Джамия в Исляма, след Ка'ба в Мекка, и третата по свещенност и важност след джамията в Мекка и тази - в Медина.
Джамията ал-Акса е 144 000 кв.метра, 35 акра или 1/6 част от територията между стените на Стария град в Йерусалим. Нарича се още Ал-Харам ал-Шариф (Благородното светилище). Дома на Веригата показва централната точка на Джамията.
Ал-Акса побира над  400 000 служещи по едно време, пресмятайки, че площта за всеки, е грубо 0.8мх 0.5м, за да са допрени раменете по време на молитва. В Петък следобед, по време на месеца на поста - Рамадан, както и по време на 27-ми Рамадан, пространството се запълва до край.
Ал-Акса има 11 врати - 7 са отворени, а от 4-те затворени, едната е Златната врата.


Al-Aqsa Mosque Minaret

Много важен символ за джамиите по цял свят, са минаретата - използувани са преди да се вика от тях за молитва. В Джамията ал-Акса има 4 минарета - 3 на плщада и 1 цилиндрично от периода на Мамелюците. От Източната страна на Джамията няма минарета, защото (от тази страна) не е имало жители и кой да се призовава за молитвата. Така е било до края на XIX век, когато Йерусалим е започнал да се разширява извън градските стени.
Ал-Акса се състои от 3 части, тесни аркади опасват всяка от край до край, огромен атриум и закрита южна част.
Атриумът на ал-Акса е оазис на мира и спокойствието в отделения със стени от суетата и шума. Има дървета, фонтани, зелени площи и красивия храм с купола Дома на Скалата, с малки куполовидни стаи и стаи за учените, шейовете и религиозни съдебни офиси, както и музей.
Преди молитва мюсюлманите правят ритуално обмиване за молитва - за това има специална част, но Фонтанът е доста старинен и много фотографиран.
В средата на южната част на атриума, се намира закритата част на Джамията ал-Акса. Михрабът (ниша, указваща посоката за молитва) на Джамията, е тук. Сградата Ал-Акса (сградата с оловния купол), първоначално е построена преди около 1300 години от Ислямския Халиф ал-Уалид, син на Абдул Малик бин Маруан, през 709 г. сл.Хр.
През цялата си история ал-Акса е обект на реставрации след поражения от земетресения и др. На централния кораб на сградата, вече има 6 крила (оригиналната покрита част е имала 14 крила). 
Покритата част на ал-Акса е много изчистена, но голяма и внушителна, с правоъгълна структура. Площта й е 3500 кв. метра, събира над 5000 мюсюлмани на молитва едновременно. Посоката Кибла сочи на юг и Скалата, заедно с Купола на скалата, са на една и съща линия.
Има 7 големи порти за влизане в покритата част на Джамията, по 1 врата от източната и западната страна. Има над 100 прозрачни и оцвецени прозореца, 14 свода, 27 италиански мраморни колони от западната страна и еквивалентен номер от каменни колони, от източната страна.
Външния купол в покрит с олово през 1985 г, замествайки алуминиевия купол от 1964 г, за да се възстанови първоначалния вид. 
Вътрешния купол, с гипсова мазилка, датира от 13-ти век.






Al-Aqsa Mosque Dome



В съответствие с мюсюлманската традиция на мъжете и жените се позволява да се молят в покритата площ, но в различни помещения, 3 пъти в деня. Останалите 2 дневни молитви, както и обедната Петъчна молитва, са позволени само за мъже. Покритата част на Джамията ал-Акса е превърната частично в рицарски хостел и по време на периода на кръстоносците - в параклис. Възстановяването на Ислямскта атмосфера е направено от Салахуддийн ал-Айюби.
През 1969 г, след продължаващата израелска окупация, фанатизирани евреи подпалват закритата площ - за първи път в историята на Джамията. Възстановяването от огъня продължава и до днес. 
Сред множество загуби, е и красив ръчно изработен амвон от Алепо - подарък на Салахуддин ал-Айюби. Този амвон е смятан за един от най-красивите в света и е направен от 10 000 заключващи се части от кедър и други дървета, слонова кост и седеф - фиксирани без капчица лепило и без нито един пирон. Останалата част от този амвон, е сред различните артифакти, изложени в Ислямския Музей в южния ъгъл на Благородното светилище. 
Възстановяването на подземния Маруани Мусаллах е завършено през 1996 г. То е на площ 4 000 кв. метра и е покрито с теракота само за 2 месеца с доброволен труд. Маруани Мусаллах погрещно се смята за място, където са били конюшните на цар Соломон, всъщност е изградено през 8-ме век по време на Умаядите. 
В средата на 19-ти век ал-Акса е отворила врати за посетители немюсюлмани. За немюсюлманите джамията е отворена за определени часове през седмичните дни - предиобед и следобед при заплащане на входна такса. В петък, целогодишно, Джамията е затворена за немюсюлмани, както и по време на мюсюлманските празници. 
Въпреки че през миналото се е влизало в ал-Акса без обувки, сега се позволява влизането в територията с обувки, но обувките задължително се свалят при влизане в Купола на скалата и в затворената част на ал-Акса, като знак на уважение.  В ал-Акса е позволено да се снима, но не и вътре в сградите.
Посетителите трябва да са облечени скромно, с покрити ръце и крака. Дамите трябва да си покрият косите. На тази свещена земя са непозволени интимностите.

No comments:

Post a Comment