Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Monday, February 27, 2012

Купола на Скалата, Kubbat as-Sahrah, Йерусалим, Палестина



Dome of the RockЕдна постройка доминира като силует на Йерусалим, повратна точка - това без съмнение, е Купола на Скалата с прекрасното си кубе. Построено е върху платформа на скалата на връх Мориан преди повече от 1300 години от Умаядския халиф АбдулМалик бин Маруан, храма е завършен през 691 г.сл.Хр., 6 години след началото на строежа. Това е светилище в Джамията ал-Акса, в чест на Нощното пътешествие до Седемте небеса на Пророк Мухаммад с.а.с.

Осем стълби с арки водят до заравнената платформа на Купола на Скалата. 
Има уникален слънчев часовник, разположен в средата между арките на стълбите, точен до 5 минути!

Храмът побира 1 500 човека на молитва. Мъжете и жените се молят в различни помещения според мюсюлманската традиция. За Петъчната молитва ал-'Аср, Куполът на скалата е отворена само за жени.
Скалата, около която математически точно е построено осмоъгълно светилище с размери 12x15 метра и с височина 2 метра над нивото на нивото на Джамията Aл-Aкса. Пещерата под скалата, е известна с името Пещерата на Душите.
Четирите страни на октагона имат големи сводести врати, сочещи на север, юг, изток и запад. 28 използувани Византийски и Римски мраморни колони и капители оформят два реда около скалата. Колоните са съединени с 24 арки, покрити с камък в естествен цвят и стъклена мозайка.
От 54-те прозореца два са с прозрачно стъкло, а 36 са от оцвеено стъкло. На 16 оцветени прозореца има Коранични аяти - това са едни от най-красивите прозорци в света. 
Купола на Скалата се издига на 25 метра от пода - това се равнява на 10 етажна сграда. 
Полумесеца на върха на купола се издига на 4 и половина метра.





Inside Dome of the Rock Model

Диаметърът на външния купол е 21 метра, а вътрешния - 20 метра. Оригиналния купол от 1-ви век е бил меден и е заменен с оловен през 9-ти век, през 1964 г. е анодизиран с алуминий, а през 1994 г. е покрит от смес от мед+месинг, след което - позлатен с 60 килограма 24 каратово злато.
Вътрешния дървен купол е декориран с гипсова мазилка и е възстановен от Салахуддийн ал-Айюби през 1187 г. след победата му над кръстоносците. По време на периода на кръстоносците, Куббат ас-Сахра е носел името Храм Господен. Кръстоносците са се възхищавали на неговата красота.





Windows of Dome of the Rock

Първоначално рисувани стъкла и каменна мозайка покривали вътрешните стени на Купола на Скалата. 
По време на Османския период (1517-1918), външните стени са покрити с брилянтено синя, зелена, жълта и бяла керамика с Арабски дизайн или с Коранични строфи. Те все още могат да бъдат видяни от външната страна. Останалата част от плочките са възстановени през 1964г.

No comments:

Post a Comment