Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Tuesday, December 18, 2012

От епицентъра на конфликта

http://tv7.bg/jega/Video/9571172

Топрепортерът на TV7 - Диляна Гайтанджиева, се завърна от епицентъра на конфликта между Израел и Палестина - Газа
Ислямисткото движение Хамас, което управлява ивицата Газа, заплаши Израел, че има ракети, с които да достигне всяка една точка на еврейската страна. С какви още оръжия разполагат ислямистите в Газа разкри Диляна Гайтанджиева в ексклузивни интервюта от размирния район.

Правилата на играта са бомбардировка срещу бомбардировка, смърт срещу смърт, разрушения срещу разрушения и страх от Бригадите на Касам. Муджахидините - въоръжените и маскирани мъже са определяни като терористи от Израел, ЕС и САЩ. Те са от Бригадите на Касам – военното крило на Хамас – партията, която управлява ивицата Газа.

Нашият екип дойде в една от най-горещите точки на планетата, където от 60 г. израелци и палестинци воюват за 300 кв. км. земя на брега на Средиземно море. За първи път от половин век насам палестинците победиха след мощен ракетен обстрел, продължил 8 дни. Техните ракети удариха сърцето на Израел – градовете Тел Авив и Йерусалим. Това е първото интервю за европейска медия, което муджахидините от военното крило на Хамас дават след края на последната им война с Израел в края на миналия месец.

Бригадите на Касам рядко допускат среща с чужди журналисти. От съображения за сигурност те крият лицата си с маски. Муджахидините излизат от анонимност едва след смъртта си и стават мъченици. Преди години, по време на втората интифада, мъченици са ставали членовете на специален отряд от камикадзета на Хамас, които са извършвали самоубийствени атентати. Днес всички членове на движението са готови да станат мъченици, защото смъртта за каузата е въпрос на чест и път към Рая.

Бригадите на Касам празнуват победа, тъй като Израел прие техните искания – спиране на огъня от двете страни и вдигане на блокадата на границите над Газа. За последните 6 г. тази зона беше затворена за външния свят и границите бяха блокирани от израелски войници. А палестинците прокопаха тунели под земята, през които се свързваха с външния свят.

В осемдневната война палестинците изненадаха света със своите ракети с обсег над 75 км. Нито едно разузнаване не беше допуснало, че Газа се е сдобила с толкова мощни оръжия. А причината военните тайни на Хамас да не бъдат разкривани, е затворената система за сигурност. Предателите се наказват със смърт. Ракетата М75, с която Хамас и неговите бригади изненадаха света, е местно производство.

Последната война между Израел и Палестина в края на ноември започна, след като израелска ракета уцели автомобила и уби военния командир на Бригадите на Касам - Ахмед Дажабари, в Газа. В отговор неговите войници отмъстиха за смъртта му с дъжд от ракети и войната започна.

Към войната се присъедниха и муджахидините от другата организация в Газа, която воюва за свобода на Палестина – Брихадите Ал Кудс или в превод от арабски Бригадите на Йерусалим. Тяхната цел е освобождаване на свещения град и всички палестински земи и връщане на шестте милиона палестински бежанци в родината им. Бригадите Ал Кудс се прочуха преди няколко седмици, след като успяха да придобият с хакерска атака и да публикуват в интернет секретна военна информация на Израел.

Електронната атака включваше изпращането на 5 хил. SMS-а на мобилните телефони на израелски пехотинци, заглушаване на сигнала на израелската телевизия и директно излъчване на нейните честоти на предупредителни послания от муджахидините. Екипът ни беше допуснат до тяхна тренировъчна база в южната част на Газа при строги мерки за сигурност. Бяхме отведени от техен цивилен автомобил без номера и без да знаем къде отиваме.

Tренировъчният лагер на Бригадите Ал Кудс – военното крило на Ислямски джихад, е другата политическа организация в Газа, която воюва срещу Израел. Подобно на Хамас, и Ислямски джихад произвежда собствено оръжие, но основната сила във военния арсенал на ислямистите са иранските ракети "Фаджер 5" с обсег на действие до 70 км. Тази по-малка ракета се използва за ракетен обстрел на границата с Израел и също е внос от Иран.

Освен ракетите – местно производство муджахидините ползват мощни ракети, които получават от Иран. Те също са с голям обсег и влизат в Газа тайно по море или през подземните тунели на границата с Египет. Тези муджахидини от Бригадите Ал Кудс се обучават да използват иранската ракета 107, която има обсег на действие 5 км. и се използва за сухопътни цели. Ако я изстрелят, ще нарушат примирието и затова обучението включва само теоретична подготовка. Военният командир на муджахидините признава, че тя е част от военна пратка от Иран.

Екипът ни намери 2-годишният Мусааб в бежански лагер в къща без електричество и вода. Детето е прекалено малко, за да разбере какво се е случило, то не може да говори и дори да се разплаче, както правят всички деца. Тук няма ток и единствената светлина, която виждат е надеждата, че са заедно. За Мусааб се грижи по-големия му брат, който е оцелял, след като ракета е паднала върху тях и е разрушила къщата им, а останалите са загинали. Оцеляла е и сестрата на Мусааб, но тя е парализирана на легло.

Смъртта в Газа е ежедневие и хората живеят без страх от нея. Дори децата – те са маскирани като войници от Бригадите на Касам и още от малки са възпитавани, че трябва да станат мъченици. Ивицата Газа е най-гъсто населения район в света - 1,7 млн. души живеят върху обща площ от 300 кв. км. Тук няма място не само за живите, но и за мъртвите. Загиналите в Газа са толкова много, че гробовете им са осеяли цели жилищни квартали. Гробове има навсякъде – дори в центъра на града. Живите живеят с мъртвите в Газа.

Намерихме дете, облечено като войник на Хамас, на гробище в центъра на Газа, където то си играе сред паметниците на смъртта и разрушенията. Облечено е с униформа по случай 25-годишнината на движението. Мечтата на всяко дете е да стане войник от Хамас. Приемствеността между поколенията и готовността на муджахидините да жертват всичко в името на каузата забелязахме и на митинга на Хамас. Тук повечето деца са облечени като муджахидини, а вместо играчки държат оръжие.

С призиви за свобода и джихад Хамас отбеляза годишнината си в Газа. 25 г. След създаването си ислямистката групировка показа, че вече е важен фактор и за мира, и за войните в Близкия изток. Към оръжието като средство, оправдано от висши цели, призова и лидерът на Хамас - Халед Мишаал.

Лидерът на Хамас е една от най-търсените цели на Моссад. Затова и посещението му в Газа по случай годишнината на движението е първото в живота му. Той се върна в Палестина след 30-годишно изгнание в чужбина и няколко неуспешни опита за убийството му. Хамас обяви извънредно положение в Газа по случай годишнината си. За първи път войници от Бригадите на Касам, военното крило на Хамас, излизат през деня на улицата, за да защитят своя лидер – Халед Мишаал.

Халед Мишаал беше отровен преди 6 г. в Йордания. Според публикации в световните медии тогава опитът за убийство е извършен, след като е бил нападнат на улицата от агенти на Мосаад, които са го проболи с отровна инжекция. След намесата на йорданския крал Израел е пратил противоотрова, която е спасила живота му. Затова охраната му в Газа беше поета от около 1000 войници от Бригадите на Касам. Те сваляха оръжието си само по време на молитва, която се отслужва от политически лица – лидерът на Хамас или министър-председателят. Религията в Газа се отъждествява с политиката и формира идеологията на Хамас като част от международната ислямистка организация - Мюсюлмански братя.

Срещнахме се с говорителя на Мюсюлмански братя в Кайро. Идеологията на оргазнизацията братя за разлика от идеологията на Ал Кайда изключва атентатите срещу цивилни, а палестинският въпрос се приема като проблем на целия арабски свят.

Махмуд Аззахар е сочен за хардлайнера в Хамас. Той същое загубил четирима от синовете си и приема смъртта им като пример за останалите палестинци. Вижте какво каза той пред екипа ни:

Хамас е в списъка на ЕС за терористичните организации, как ще обясните, че сте определяни като терористи и цивилните цели – мишена ли са за вас?
Първо, искам да попитам хората, които ни определят като терористи, каква е дефиницията за тероризъм и каква е разликата между тероризъм и освободително движение и каква е разликата между нас, палестинския народ, който е добре образован и се бори за правата си и останалите народи, които са били окупирани. Това е показателно за лицемерното отношение на Европа и международната политика. Ние нямаме друга алтернатива освен да се защитаваме с всякакви средства.

Искам да ви припомня няколко самоубийствени атентати в Тел Авив и Израел....
Това не е самоубийствен атентат, това е мъченическа операция. Самоубийството е забранено от религията ни. Това е операция на хора, които имат мисия и дават живота си за националните интереси. При липсата на други средства, това беше единствения начин да стигнеш и да поразиш врага. Ние не насърчавахме тези самоубийствени атентати, както вие ги наричате, но нямахме друга алтернатива, освен мъченичеството, да принудим израелците да се изтеглят от земите ни.

Какво значи мъченичество според вашата идеология и религия?
Това е определено, но не като заповед, а се приема като дълг и много високообразовани хора предприемат тези операции, защото целта не е да се самоубиеш, а да освободиш родината си.

Племенникът на убития военен ръководител на Хамас - Ахмед Джабари, също е готов да тръгне по стъпките на джихада. Той е видял смъртта на баща си, убит при един от първите атентати с ракета срещу чичо му. Вижте!

Защо не се страхувате от смъртта?
Ние не се страхуваме от смъртта, защото нашите мъченици отиват в Рая, а техните загинали – отиват в Ада. Те обичат живота, а ние даваме живота си за освобождаването на земите ни и свещените ни места. Ние искаме да умрем в битката, а те – да живеят. Ако искат да живеят, трябва да напуснат нашите окупирани от тях земи, да напуснат Палестина и да се върнат там, откъдето са дошли.

Нашата сила черпим от Аллах и вярата ни, справедливостта на нашата кауза, ние сме народ, който повече от 60 г. е под окупация, не сме жадни за убийства или за смърт, когато врагът ни се изтегли оттук, няма да има нито война, нито убийства, нито да се лее кръв.

Според доклади на Организациите за защита на човешките права и ООН от 2009 г. досега в Газа са загинали 460 деца. А оцелелите не се страхуват да умрат, защото са видели смъртта преди да видят живота.

No comments:

Post a Comment