Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Tuesday, March 1, 2011

"Изобретяването на еврейския народ" от Шломо ЗандКнигата е издадена в израел през 2008 година и оглавява списъка на бестселърите 19 седмици. Във Вликобритания през първите 3 месеца от излизането й са продадени 25 000 екземпляра. Във Франция тиражите надхвърлят 47 000 екз. Това е най-продаваната книга по история във Франция за 2009г.

Шломо Занд е решил да докаже, че „не съществува таква нация, като еврейската”, а „повечето от общоприетите исторически истини за историята на еврейския народ представляват измислици на основоположниците на ционизма”. По думите на самия Занд, в своя труд той преследва не толкова нучни цели, колкото политически, за да докаже, че израел трябва да се откаже от формулировката „еврейска демократична държава” и да се превърне в държава на своите граждани.
В своята книга проф. Занд смело пречупва статуквото на еврейската национална историография, като поставя въпроса за съществуването на „вечния” еврейски народ. Той убедително доказва, че този народ се състои от потомци на прозелити, обединени от общата митология. Законите наисторията не правят изключение за евреите.
Традиционно евреите са преставяни като „вечния народ”, изгонен от римляните от земята, дадена му от Бога, който в продължение на две хиляди години се скита по света, запазвайки своята уникалност и накрая, сравнително неотдавна, се завръща в историческата си Родина. Точно по този начин ционисткото движение формулира  своето историческо кредо.
Проф. Шломо Занд от Тел-Авивсикия Университет, опирайки се на многобройни изследвания на еврейски и нееврейски историци от 19 и 20 век, убедително разкрива митологичния характер на тези представи. Той доказва, че „вечният” народ почти изцяло се състои от потомците на прозелити (наричани още „новообръщенци” – хора, обърнали се в нова вяра) от Африка, Европа и Русия, които приемат юдаизма по различно време и по най-различни причини.
Децата на много племена, наричащи себе си евреи, обединени от общата митология, създават една нова, несравнима с никоя друга, израелска общност.
Читателят-скептик, след прочитането на тази увлекателна книга, би могъл спокойно да си отдъхне – законите на историята не правят никакво изключение  за евреите.
Изглежда, че нито една от съвременните нации няма таква разнообразна и влиятелна история, като еврейския народ. Всички знаят историята за изгнанието на евреите по време на Римската Империя през 1-ви век от н.е., оттогава хората, които смятат себе си за евреи, са разпилени по целия свят. Независимо от това, че тази притча служи като сериозно основание за заселването на евреит в Палестина и за плановете за построяване на Велик израел, не са направени необходимите научни изследвания, докато тя съответства на действителността.
В своята нова, смела и амбициозна книга Шломо Занд показва, че израелският национален мит е „измисленЮ на определен исторически етап (през 19 век) в Германия, от интелектуалци с еврейски произход. По всяка вероятност теорията им е била създадена под влияние на народния характер на немския национализъм, а еврейската интелигенция си поставя за задача да изобрети народ със „задна датаЮ в стремежа си да консолидира съвременните евреи.
Занд прецизно анализира официалната версия на историята и запознава читателя със създаването на националния мит.
Книгата стана бестселър в израел и Франция, засягайки тази толкова животрептяща тема и предизвиква оживени дискусии. Занд изследва родовите корени на еврейския народ и генетичното му родство със съвременните израилтяни, като поставя въпроса: имат ли основание евреите да смятат себе си за отделна нация на генетично ниво или съществуват убедителни доказателства, които да ги откажат от този мит и да преяърнат израел в една по-отворена държава за целия свят?

През 2010г. книгата излиза в 10 страни: Германия, Италия, Испания, Япония, Португалия, ОАЕ, Унгария, Индонезия, Словения, Хърватия и Турция. В началото на 2011г. предстои излизането й на български език.

No comments:

Post a Comment