Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Wednesday, March 30, 2011

Заплашен с депортиране от Ерусалим


В този пореден случай заплешеният с депортиране не е политически затворник, военен или друг тип агитатор, но основателят и уредникът на обикновена книжарница в Ерусалим, като за сега няма обявена специална причния за депортирането му.

Книжарницата на Мунтер Фахми се намира в хотел American Colony в Ерусалим; като част от литературния живот на Ерусалим, тази книжарница е смятана за една от най-добрите в региона.
От там пазаруват елитни чуждестарнни интелектуалци, тъй като в хотела със 120-годишна история са гостували много известни личности – от Уинстън Чърчил до Греъм Грийн и Йоан Баез. Но книжният магазин е обичан и от местните хора. Фахми е приятел и партньор в наскоро създадения Палестински литературен фестивал (Palestine Festival of Literature), който представя пред палестинската публика местни, регионални и международни писатели и творци. Досегашните участници включват имената на Суад Амири, Келър Месуд, Найуан Дарвиш и Естер Фройд, както и много други.
Фахми също така притежава една от най-големите колекции от книги свързани с историята и политиката в Близкия изток. Няма да е пресилено да се каже, че кножарницата на Фахми е един от културните стълбове в Ерусалим.
На пръв поглед проблемът на Фами изглежда бюрократичен. Фахми е палестинец, роден през 1954 година в Ерусалим. Той обаче се премества в Щатите, когато става на 21 години. След 20 години в Америка, в които той получава американско гражданство и се омъжва за американка, той се връща в родния си град, повлиян от подписването на договора в Осло.

В книжарницата
Но пристигайки на летището в Тел Авив, Фахми получава лоша новина – той разбира, че неговата лична карта за постоянно пребиваване (след войната през 1967г. всички араби, живеещи в Източен Ерусалим, получават такива карти вместо израелско гражданство, въпреки, че градът бива анексиран) вече не е валидна и че поради това той може да се върне в родния си град само като турист, използвайки американският си паспорт. Именно това е и правил повече от 15 години.
(Правото на пребиваване бива отнето, ако даденият жител отсъства за дълъг период от време или ако стане притежател на чужд паспорт; израелските граждани от друга страна могат да напускат страната за неограничен период от време без това да значи отнемане на гражднаство или други техни права).
Фахми разказва, че преди две години властите са започнали да правят проблеми при издаването на виза, а миналият месец вътрешното министерство го е информирало, че неговата виза, която изтича на 3-и април, няма да бъде удължена. Фахми е опитал по различни пътища да възвърне своите права, но усилията му за сега остават без успех. Петицията в негова подкрепа е получила стотици подписи, много от подписалите се коментират затварянето на книжарницата и несправедливото евентуално депортиране на Фахми с болка и гняв:

“Депортирането на Фахми е не само нарушение на човешкото право на пребиваване, но и на свободата на словото. Израел представя себе си пред международните медии като демократична нация, използвайки своите културни и интелектуални лица, за да привлича туристи в страната. Това депортиране разваля и дискредитира този образ.”
“Мунтар Фахми е централна част от културния живот на Източен Ерусалим. Намерението той да бъде депортиран от града е едновременно абсурдно и вредно. Аз лично, както и Zed Books ще направим всичко, което е по силите ни, за да подкрепим него и кампанията за оставането му.”
“Това е част от колонизиращата политика на Израел в Източен Ерусалим, както и част от опита им да изтрият палестинската история. Надявам се Мунтар Фахми и неговата жизненоважна книжарница да останат на мястото, към което принадлежат – Ерусалим.”
Но все пак остава неясно какъв ефект, ако въобще има такъв, тази подкрепа към Фахми ще има върху неговата съдба, имайки в предвид крайно десните управляващи и тяхната политика. Но ако желаете да го подкрепите, може да подпишете следната петиция.

No comments:

Post a Comment