Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Thursday, March 17, 2011

И Уругвай призна Палестина

Уругвай оповести във вторник, че признава палестинската държава и така стана поредната страна от Латинска Америка, която подкрепя Палестина, съобщи йерусалимският информационен сайт „Джей Ем Си Си“.
Бразилия, Аржентина, Еквадор и Боливия наскоро признаха палестинската държава в границите от преди войната през 1967 г. Чили и Перу също признаха палестинската държава, без обаче да посочват конкретни териториални граници.
Източник от външното министерство на Уругвай посочи пред Ройтерс, че страната му е признала палестинската държава също без да посочва териториални граници, за да „не се намесва във въпрос, по който е наобходимо двустранна спогодба“.
В свое изявление уругвайското външно министерство заяви, че решението да признае палестинската държава е израз на ангажираността на Уругвай с близкоизточния мирен процес.
„Ние изразяваме надежда, която се споделя от по-голямата част от международната общност, че в близко бъдеще палестинският и израелският народ ще могат да живеят в мир“, се посочва в изявлението.
Палестинските власти се надяват да се осъществи ефектът на политическото домино в подкрепа на тяхното искане за палестинска държава на територията на целия Западен бряг и Ивицата Газа.
Израел оспорва претенциите на палестинците за Западния бряг и източен Йерусалим – територии, които Израел завзема от Йордания по време на Шестдневната война през 1967 г. и заселва интензивно със свои граждани.
През м.декември миналата година Израел заяви, че признаването на палестинската държава от страна на латиноамериканските държави е „изключително вредна интервенция“ от държави, които никога не са били част от близкоизточния мирен процес.
На свой ред заместник-държавният секретар на САЩ Уилям Бърнс заяви по време на посещение в Чили миналата година, че действията на южноамериканските държави са преждевременни.

изтощник: Палестина.бг

No comments:

Post a Comment