Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Monday, May 30, 2011

Премиера на книгата "Монолози за Газа"



Под патронажа на Посолството на Държавата Палестина
Форумът за арабска култура
и Столична библиотека


Ви канят на премиерата на изданието


„Монолозите на Газа”


на 7 юни 2011, вторник, от 18,00 ч.
в Клуб-кафето на Столична библиотека,
София, пл. „Славейков” № 4


Блокадата на Газа е наложена от Израел на Ивицата Газа след парламентарните избори през 2006. Особено строги ограничения наложи Израел през 2007 г., включвайки забрана или ограничаване вноса на гориво, електроенергия и много стоки, между които кетчуп, оцет, бисквити, пилета и месни продукти, детски играчки, забрана на риболова на повече от 2 мили от брега, затваряне на граничните пунктове между Ивицата Газа и Израел.”
Такъв примерен текст бихте прочели, ако потърсите справка за т.нар. „блокада на Ивицата Газа”. Бедата не е, че нещо в тези думи е невярно, изопачено или преувеличено. Бедата е там, че и в тези редове, написани на сухия език на статистиката и историята, отсъстват обикновените хора – такива като нас, с техните човешки съдби, с техния живот – дарен им еднократно, неповторим и болезнено крехък.
Международната културна инициатива, озаглавена „Монолозите на Газа”, е подета от палестинската Театрална формация „Ищар” с идеята за символичен пробив в блокадата на Ивицата Газа. „Монолозите на Газа” са автентични свидетелства на деца от Газа, разказващи за своя житейски опит преди и по време на войната, която израелската окупационна армия води срещу Газа в края на 2008 – началото на 2009 г. „Монолозите” са опит на тогава 12-15-годишни палестински момичета и момчета да анализират сами своите най-съкровени преживявания, чувства и мисли, които неизменно остават скрити за медиите и оттам – за страничния наблюдател.
Театрално студио „Ищар” се свърза с младежки организации от цял свят с идеята монолозите да бъдат представени по всички краища на света в един и същи ден – на 17 октомври 2010 г. Тогава децата на Газа се събраха на брега на своето окупирано море, написаха думите си върху листове хартия, сгънаха от листовете лодки, платноходки и корабчета и ги пуснаха да отплават в открито море. Хартиената флотилия нямаше как да бъде прихваната, обстрелвана и потопена като подозрителен обект. Натоварена със страданията и надеждите на децата на Газа, тя доплава до 50 града от 36 страни, където я очакваха техни връстници – деца от арабските държави, Зимбабве, Великобритания, Испания, Гърция, Кипър, Норвегия, Швеция, Италия...
Прочетете целия материал тук...

No comments:

Post a Comment