Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Tuesday, May 31, 2011

"Ал Джазира" хвърли инфобомба в Близкия изток

Най-влиятелната арабска телевизия започна да разкрива стотици поверителни документи, свързани с израелско-палестинските мирни преговори
Палестинският преговарящ Саеб ЕрекатПалестинският преговарящ Саеб Ерекат
Телевизия "Ал Джазира" започна да разкрива стотици поверителни документи, свързани с израелско-палестинските мирни преговори, цитирани от световните агенции.

Представени като "сензационни", те бяха определени от базирания в Катар канал като "най-важното изтичане на информация в историята на конфликта".

От разпространените документи става ясно, че палестинците са били готови през 2008 г. да направят отстъпки по два от най-мъчните въпроса в преговорите - статутът на Ерусалим и съдбата на палестинските бежанци. Това би било в разрез с официалното позиция на палестинската автономна власт.

Палестинският главен преговарящ по онова време - Ахмед Корая, казал тайно на Израел, че може да запази всички еврейски анклави в Източен Ерусалим, построени след окупирането на тази част от града през 1967 г. В замяна той поискал палестинците да получат израелски земи, населени преобладаващо с араби.

Израел обаче не само не предложил нищо в замяна, 

но отклонил предложението с аргумента, че то не отива достатъчно далеч. Около 200 хил. евреи живеят в анклави в Източен Ерусалим, който палестинците искат за столица набъдещата си държава.

По въпроса за връщането на бежанците, палестинската автономна власт се съгласила еврейската държава да приема по 10 хил. палестинци за период от 10 години, или общо 100 хил. души.

Официално, тя настоява всички палестинци, принудени да напуснат родните си места по време на войната през 1948-1949 г., както и техните наследници, което прави няколко милиона души, да имат правото да се завърнат.

Израел винаги е отхвърлял това искане с мотива, че то заплашва еврейския характер на държавата.

Възможно е документите да подкопаят позицията на палестинския президент

Махмуд Абас, чиито публични изявления за Ерусалим са в разрез с обещанията, дадени в частни разговори от неговия преговорен екип, отбелязва Ройтерс.

Палестинската автономна власт отхвърли категорично твърденията на телевизия "Ал Джазира".

Голяма част от документите са били изфабрикувани с цел подстрекателство срещу палестинската власт, коментира Ахмед Корая.

Сегашният палестински главен преговарящ Саеб Ерекат на свой ред нарече твърденията на "Ал Джазира" "лъжи и половинчати истини".

Според световни медии документите са най-голямото изтичане на поверителна информация в историята на Близкия изток. Става въпроса за хиляди страници палестински документи за период от над 10 години преговори, уточнява британският в. "Гардиън".

Според вестника изненадващото предложение на палестинските преговарящи ще предизвика

вълнения сред палестинците и в целия арабски свят

Документите, голяма част от които ще бъдат публикувани от "Гардиън" в идните дни, разкриват също искането на израелски лидери някои арабски граждани да бъдат прехвърлени в новата палестинска държава, близкото сътрудничество между израелските сили за сигурност и палестинската автономия, централната роля на британското разузнаване в изготвянето на таен план за разгромяване на "Хамас" в палестинските територии и др.

Описано е също как палестински лидери били лично информирани за намерението на Израел да поведе война в Газа през 2008-09 г.

Едно от най-спорните предложения на палестинците според документите е създаването на обща комисия, която да стопанисва Ал Харам аш Шариф или Храмовия хълм в стария град на Ерусалим - невралгичен въпрос, който доведе до срив в преговорите в Кемп Дейвид през 2000 г., отбелязва британският вестник.

Палестинските предложения били направени през 2008-2009 г. в навечерието на конференцията в Анаполис, организирана с подкрепата на Джордж Буш.

В. "Индипендънт" коментира, че разкритията може допълнително да дестабилизират крехките международни усилия за подновяване на мирните преговори под някаква форма.

Според вестника критици ще се възползват от разкритията за отстъпките, 

за да покажат до каква степен палестинският президент Махмуд Абас е готов на компромис в името на бъдеща палестинска държава.

От друга страна, отстъпките могат да подкопаят широко разпространеното твърдение в Израел, че не съществува партньор за смислени преговори, прогнозира изданието.

За "Дейли телеграф" от всички палестински служители Саеб Еракат вероятно ще изпадне в най-неудобно положение, тъй като според документите той окачествил бившия израелски премиер Ариел Шарон като "приятел" и казал на опозиционната лидерка Ципи Ливнипреди изборите през 2009 г., че би гласувал за нея, ако можеше.

Изданието отбелязва, че още по-тревожно за Махмуд Абас е обещанието на "Ал Джазира" да разкрие още документи, които ще имат по-тежък ефект, включително за близко сътрудничество между израелските и палестинските сили за сигурност за операции срещу "Хамас" на Западния бряг.

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че разкритията идват в момент, когато САЩ са под необичаен натиск от арабски и европейски съюзници, и дори от някои бивши високопоставени американски служители, да не налагат вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която утвърждава дългогодишната международна позиция, че израелските селища на окупираната територия са незаконни.

Общата позиция на лобиращите за такава резолюция е, че доверието към САЩ е изложено на риск, особено ако Вашингтон, след като настоя Израел да спре застрояването, откаже да отнесе въпроса до Съвета за сигурност, пояснява американското издание.

източник: Вести.бг

No comments:

Post a Comment