Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Wednesday, December 8, 2010

Аржентина призна Палестина като "свободна и независима държава"



Аржентинският президент Кристина Кирхнер обяви в писмо до президента на палестинската автономна власт Махмуд Абас, че нейната страна "признава Палестина като свободна и независима държава в границите от 1967 г.", предаде АФП, като се позова на съобщение на аржентинското външно министерство.
Бразилия вече призна независима Палестина в петък.
Уругвай също възнамерява да стори това през 2011 г., е заявил за АФП зам.-министърът на външните работи Роберто Конде.
"Ние работим за откриване на дипломатическо представителство в Палестина, разбира се, в Рамала. Информирахме за това Палестинската власт, чиито представители направиха две посещения у нас през 2010 г. Така че Уругвай със сигурност ще последва пътя на Аржентина през 2011 г.", подчерта уругвайският първи дипломат.
Израел вече реагира на решението на Аржентина 
"с огорчение и разочарование" и заяви, че през 1995 г. е сключил споразумение в Палестинската автономна власт, според което Палестинска държава ще има само в резултат на преговори.
"Аржентинското правителство е единодушно с партньорите си от Меркосур (регионална организация за икономическо сътрудничество в Южна Америка - бел.ред.) Бразилия и Уругвай, че е дошъл моментът да се признае Палестина като свободна и независима държава", заяви аржентинският външен министър Ектор Тимерман.
"С това решение Аржентина признава своя дълбок интерес да бъде постигнат окончателен напредък в преговорния процес, който води към установяването на справедлив и траен мир в Близкия изток", посочи още той.
Палестинският посланик в Буенос Айрес веднага реагира, споменавайки за
"ден на радост и ентусиазъм".
"Признаването на Палестинската държава е ненасилствена реакция, с която международната общност трябва да отговори на експанзията и постоянното строителство на израелски колонии на палестинска територия, което поставя в опасност решение, основано на две държави", добави той.
По-рано днес палестинският президент Махмуд Абас заяви, че неговото правителство
ще настоява за международно признаване
ако намиращите се в задънена улица преговори с Израел се провалят, съобщи АП.
Абас заяви, че палестинците няма да възобновят мирните преговори, ако Израел не замрази всякакво строителство на Западния бряг и в Източен Ерусалим. Абас направи това изявление пред репортери в Анкара, където разговаря с турския президент Абдуллах Гюл.
И в случай на успех на мирните преговори между Израел и Палестина следващата цел ще бъде признаването на палестинската държава на световната сцена, заяви Махмуд Абас, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Във връзка с това Гюл отбеляза, че Турция отдавна е признала Палестина. 
Тази държава съществува и трябва да бъде призната със столица в Източен Ерусалим
каза той.
По думите на Абас, ако мирните преговори не могат да започнат, палестинската администрация има пет-шест алтернативи, които могат да бъдат използвани за решаване на проблема.
"Ние съобщаваме за това на вас, на Америка и на някои организации. Ако мирните преговори не започнат, ще осъществим тези варианти", заяви Абас, без да уточнява за какви алтернативи става дума.
Абас отделно се спря на въпроса за националното единство на паленстинските територии и посочи, че без национално съгласие ще бъде невъзможно да се осигури благоденствието на палестинския народ.

No comments:

Post a Comment