Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Tuesday, December 14, 2010

Образованието в долината на река Йордан

Основната причина поради която палестинските училища в долината на река Йордан получават почти никаква финаснова помощ е това, че почти 95% от долината е част от т.нар. зона C, което означава, че образование там е отговорност на Израел, а палестинските власти не са в състояние да направят каквото и да е за училищата.
Това е статия на американски доброволец, който в момента живее в Окупираните територии и пише в блога notes from a medinah.

Образованието предпазва свободата повече отколкото една цяла армия. -Едуард Еверет

Когато Израел окупира плодородната долина на река Йордан през 1967 г., 320 000 палестинци са живеели в региона. През последните 40 години Израел провежда постепенно етническо прочистване, което цели силнота намаляване на броя на палестинците, живеещи в долината като подготвка палестинската земя да бъде анексирана.

Израел използва това, че почти 95% от долината на река Йордан се намира в т.нар. зона С (в тази зона Израел има пълен административен и военен контрол) като средство за прогонване на палестинците от долината и разширяване на анексираните територии.
36 колониални селища в долината на река Йордан са конфискували голяма част от плодородните земеделски земи като контролират и всички източници на прясна вода

Днес, Палестина има контрол на само 135 кв. км от иначе простиращате се върху 2400 кв. км долина, докато Израел осигурява живота на 9400 заселници в долината и е конфискувала повече от половината територии за военни цели. От 1967 г. насам Израел е успяла да намали палестинското население в долината с цели 82,5%, днес там живеят само 56 000 палестинци.
Израелски контролен пункт позволява достъп единствено на палестинци с адресна регистрация в долината

В допълнение към бавното насилствено напускане на палестинското население, палестинците, които продължават да пребивават в долината срещат големи трудности.

Съществуващите сериозни ограниченията за движение, труд и търговия са изолирали палестинските общности, поради това много от тях живеят в голяма бедността. Процентът на бедност в долината на река Йордан достига до 60% в сравнение с 46% в останалата част на Западния бряг и 70% за Газа.

Въпреки икономическите трудности в Ивицата Газа, причинени от израелската блокада, доклад на Save the Children UK разкри, че бедността в някои части на долината на река Йордан е по-голяма, отколкото в повечето части на Газа. Този ужасяващ стандарт на живот, наложен на палестинците от израелската окупация, има катастрофални последици за палестинската образователната система в региона.

Важна характеристика на израелската окупация в долината на река Йордан е активната борба срещу палестинското развитие от всякакъв вид. В допълнение към отказ за даване на разрешителни за палестинско строителство, Израел систематично унищожава палестинските сгради в долината.

Организацията Peace Now е документирала, че между 2000 и 2007 г. едва 6% от палестинските молби за строителство са били приети, а в тези седем години, 91 разрешителни са били предоставени на палестинците, докато за евреите са били одобрени и построени 18 472 жилища. В същото време, 1 663 палестински структури са били разрушени в сравнение със 199 в незаконните селища на заселнците. Палестинските училища също не са успели да избягат от тежката ръка на израелската окупационна политика.
Палестинските ученици са принудени да посещават училища без електричество, а понякога и палаткови такива.

В палестинските общности в долината на река Йордан има 38 училища, които обслужват над 13 000 ученици. В почти всички училища липсва нужната инфраструктура и учебна база, като същевременно молбите за изграждане на нови училища, които да обслужват по-отдалечените общности се отхвърлят.

В допълнение към заплахата от разрушаване, училища обикновено не получават и съответното разрешение от израелските окупационни сили за извършване на необходимите ремонтни дейности, котио да задоволят основните разпоредби за безопасност.

В действителност, основни строителни проекти като тоалетни или детски площадки са извършени незаконно и подлежат на събаряне. Това силно ограничава възможността на училищата в долината на река Йордан да предоставят адекватно образование за палестинските деца. От 135 държавни училища в зона С, само 24 се считат за напълно отговарящи на стандартите.

Тази година над 13 000 палестински деца в долината на река Йордан посещават училище в палатка, каравана или барака.

source: Give me justice first the peace will follow

No comments:

Post a Comment