Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Tuesday, December 21, 2010

Шоколад от Палестина



Това е Мажида Салсаа, палестинка от град близък до Витлеем. Tя има 2 големи мечти – едната вече е успяла да осъществи, но все още се надява да успее и с втората.
Мажида е от любителките на шоколада, но със съжаление забелязала, че по магазините няма такъв местно производство. Затова тя решила да си отвори домашна работилница за шоколад. Но се оказало, че това изисквало много пари.
През 2008 г. предприемчивата палестинка научила, че Търговско промишлената палата на Витлеем отпуска заеми на жени решили да се заемат с различни производства. Средствата са предоставени от Италия. Мажида подала документи и получила заема. Построила си 3 стаи – едната производствена, друга за опаковане и третата за продажба на шоколада,обзавела цеха и започнала с производството на шоколад и шоколадови изделия. Иизделията са от най-различни видове и с различни пълнежи Като своя гордост Мажида показва бонбоните с пълнеж от фурми и бадеми, придавайки им типично палестински вкус.
Опаковките варират според това дали са определен повод или просто за да радват окото на хората. В бизнеса са се включили и съпругът  и децата й.
Голямата мечта на Мажида обаче е сладостите й да започнат да се продават по магазините, да се изнасят за останалите арабски страни и хората да си ги купят като знак за солидарност, защото на тях ще пише Произведено в Палестина.
Проектът вече е променил живота Мажида, но тя се надява, че  нейният успех ще продължи и че шоколадът й ще стане популярен и сред чуждестранните посетители на Светите земи.
Тук можете да видите кратко видео на бутиковите шоколадови изделя на Мажида.
Автор: Мираж

No comments:

Post a Comment