Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Saturday, June 5, 2010

ООН: Блокадата на Газа е незаконна и трябва да бъде вдигната


снимка: БГНЕС

Блокадата на Газа е незаконна и трябва да бъде вдигната, заяви днес върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай, цитирана от Ройтерс. Г-жа Пилай отново отправи призив за разследване на израелската операция срещу международната хуманитарна флотилия в началото на седмицата, при която бяха убити девет чужденци.

"Международното хуманитарно право забранява глада на цивилни като метод за водене на война. Абсолютно забранено е да се налага колективно наказание на цивилни", подчерта тя.

Съединените щати призоваха за "промяна" на блокадата. Президентският Съвет по въпросите на националната сигурност заяви, че Вашингтон работи с Израел, палестинската власт и други международни партньори за договаряне на нови процедури за доставка на стоки и помощи за Газа. "Сегашните правила трябва да бъдат променени. Засега призоваваме всички страни към отговорни решения за избягване на ненужна конфронтация", се посочва в комюнике на съвета.

Анализатори очакват, че след дипломатическата буря около действията на Израел властите ще предприемат мерки за промяна в режима на блокадата. Премиерът Бенямин Нетаняху обмислял известна международна роля в прилагането на оръжейното ембарго срещу Газа, като в замяна бъде облекчен режимът на доставки на хуманитарна помощ.

Асошиейтед прес съобщи от Стокхолм, че шведски пристанищни работници се готвят да обявят десетдневен бойкот на израелските кораби и стоки в знак на протест срещу израелската операция срещу флотилията с хуманитарна помощ за Газа. Петер Анербак, говорител на профсъюза на пристанищните работници, заяви, че около 1 500 синдикални членове ще участват в бойкота от 15 до 24 юни.

No comments:

Post a Comment