Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Monday, June 7, 2010

Блокадата на Газа - благословия за сивата икономика и за Хамас


Когато строителният бизнес на Усама Кухайл се срина само за една нощ след рязкото затягане на израелската блокада на ивицата Газа преди три години, той знаеше, че перспективите за 120-те строителни работници, които бе наел на случаен принцип, са мрачни.

Освен фирмата на Кухайл още 3000 компании се сринаха през следващите месеци. За всяко загубено работно място други седем или осем души, които разчитат на този приход, са изправени пред обедняване.

И какво направиха хората на Кухайл? Около 40% сега работят в тунелите под границата с Египет, през които нелегално се внасят огромни количества стоки в Газа - опасна работа, само за отчаяни.

Останалите най-вероятно са се присъединили към силите на Хамас или получават заплащане от екстремистки фракции, за да изстрелват ракети към Израел.

"Трудно е да ги обвиняваме, когато няма никаква алтернатива", смята Кухайл.

Дали Израел целеше това, когато затегна примката около Газа? Дали Израел стана по-сигурно място, като осакати една функционираща икономика с търговски връзки с Израел, Европа и отвъд нея, които гарантираха някаква степен на стабилност и сигурност?

И защо тласна честно наети хора в ръцете на търговци на черно и на онези, които смята за свои врагове

Традиционната икономика сега е в толкова опасно състояние, че някои в Газа се съмняват дали тя въобще ще се възстанови. За да стане това обаче, тя със сигурност се нуждае от нещо повече от облекчаване на блокадата за допускане на повече помощи, макар и това да е от съществено значение за населението на Газа.

Преди Израел да въведе режима на затваряне в началото на втората интифада, икономиката на Газа бе доминирана от традиционен бизнес - предимно строителство, селско стопанство, мебелна и текстилна индустрия. Суровините се внасяха, повечето от продукцията се изнасяше.

Това бе онзи вид икономически модел, ценен и насърчаван от западните демокрации, който е съществена основа на всяко функциониращо общество.

След кървавата и успешна борба на Хамас с Фатах за доминиране в Газа и засиления ракетен огън от територията, Израел обяви Газа за "враждебна територия" и почти напълно затвори границите. След като не можеше нито да внася, нито да изнася стоки, легитимната икономика се срина.

В Газа имаше почти 4000 фабрики и работилници, а след блокадата и разрушенията от триседмичната война през 2008-2009 г. само 500-600 все още работят. На тяхно място процъфтява

пиратска индустрия, която внася стоки през тунелите от Египет

"Ние сме сега един народ от копачи на тунели. Тунелите се възприемат като начин да се преодолеят трудностите. Сега те станаха социално, политически и морално приемливи", обяснява икономистът Омар Шабан.

В повечето страни има черен пазар, но обикновено не надвишава 10% от цялата икономика, а нашата сега е напълно черна, добавя той.

Копачите на тунели - млади мъже, които бяха бедни, а сега са богати, както пренебрежително казва Кухайл - са новият елит на Газа, който измества старата гвардия, купува земя, строи нови къщи с контрабанден цимент и се перчи.

Тези нови семейства, които никога преди не са правили бизнес, имат надмощие в нашата икономика, казва Шабан.

Първоначално традиционните бизнесмени отбягвали първенютата. "След това започнаха да разбират, че губят сила и влияние. Сега вече се вижда връзка между хората от тунелите и старите легални бизнесмени. Те преминават границата".

Някои инвестират директно, други служат на бизнеса с тунелите чрез помощни дейности като превоз.

Но на сцената има и друг играч - Хамас


Лишени от средства, след като Израел и Фатах на Западния бряг спряха постъпленията, управниците на Газа видяха възможност за приход и контрол.

Собствениците на тунели сега трябва да плащат стотици долари за лицензи, за да дадат на Хамас така необходимите приходи, а на предприемачите - фасада на политическа легитимност.

По-рано тази година Хамас наложи данък върху контрабандните стоки, включително горивото, за да намери пари за заплати. Движението обаче разбра също, че ако не бъде ограничено, влиянието на собствениците на тунели може да нарасне.

С контрола над тунелите, Хамас превърна обсадата в свое преимущество. Вместо да бъде притиснат до стената от блокадата, движението стана по-силно и по-влиятелно, смята Мхаймар Абусада, професор по политически науки в университета Ал Азхар в Газа.

Крайният резултат е, че легитимният бизнес в Газа изчезна,


осакатен от израелската политика на обсада или разрушен от израелските военни офанзиви, което направи невъзможно нормалното функциониране на обществото и управлението. Тяхното място бе заето от т.нар. нова ислямска олигархия - алианс между Хамас и пиратите предприемачи.

Мнозина се съмняват дали това е в интерес на Израел или Запада, който поне до миналата седмица не успяваше убедително да агитира срещу блокадата.

Според Абусада политиката се е оказала контрапродуктивна за Израел и неговите съюзници. "Вместо да отслаби Хамас, тя затвърди влиянието и властта му над ивицата Газа. Хамас вече спечели битката за обсадата".
Хариет Шеруд, в. "Гардиън"

No comments:

Post a Comment