Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Sunday, June 6, 2010

Ердоган с нови планове за Газа

06.06.2010 / 15:26

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган може лично да се опита да пробие израелската блокада на сектора Газа.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган може лично да се опита да пробие израелската блокада на сектора Газа. Това пише в днешния си брой вестник "Джерусалем пост". Според изданието турският премиер е твърдо убеден да накара Израел да пропуска корабите с хуманитарна помощ за палестинските територии. Ердоган обмислял и възможността да изпрати военни катери, които да ескортират съдовете на активистите.
Израелското правителство също търси начин да успокои световното обществено мнение след инцидента с турския кораб "Мави Мармара". Един от вариантите е всички плавателни съдове с хуманитарна помощ за Газа да спират първо в пристанището Ашдод. След проверка на товарите от израелската армия на корабите ще бъде разрешено да акостират в Газа. Проверката според Тел Авив е необходима, за да се гарантира, че сред доставките няма оръжие. Междувременно организацията "Свободна Газа" закрива офиса си в Кипър и го мести в лОНДОН. Пропалестинските активисти организираха конвоя от кораби с хуманитарна помощ, който на 31 май се опита да пробие израелската блокада. Вчера още един кораб, нает от "Свободна Газа", бе спрян от израелските ВМС на 55 км от крайбрежието на контролирания от ислямисткото движение Хамас Анклав и принуден да акостира в еврейското пристанище Ашдод. Решението организацията да се премести било взето миналия месец заради съображения за сигурност, тъй като Кипър планира да забрани от пристанища на острова да отплават кораби към Газа. "Няма смисъл да оставаме тук, ако Кипър ни създава проблеми", подчертават от "Свободна Газа". Опитите да се пробие блокадата на Газа очевидно няма да спрат. Нов конвой от кораби с хуманитарна помощ се подготвя за есента. От 2008 г. насам "Свободна Газа" е организирала осем флотилии за доставка на хуманитарна помощ. Първите пет бяха пропуснати от Израел, но блокадата беше допълнително затегната след военната операция през зимата на миналата зима. Всъбота говорителят на израелското външно министерство Игал Палмор обяви, че страната му няма да вдигне наложената преди три години блокада на Газа, докато Хамас не изпълни някоиусловия, в това число отказ от насилие и признаване на Израел.

1 comment:

  1. Междувременно прочетох новина, че говорителя на правителството е казал, че Ердоган няма да бъде в състава на флотилия до Газа, тъй като правителството подкрепя подобни хуманитарни акции, но те са гражданско действие.
    Ще видим какво ще стане занапред...

    ReplyDelete