Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Monday, January 10, 2011

И Чили призна суверенна и независима държава Палестина

Чили призна съществуването на "независима и суверенна" държава Палестина, подобно на няколко други латиноамерикански страни, сред които Аржентина и Бразилия, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.


"Правителството на Чили реши да признае съществуването на държава Палестина като свободна, независима и суверенна държава. Чили постоянно и последователно е подкрепяло правото на палестинския народ на независима държава, която съжителства в мир с държавата Израел", заяви чилийският външен министър Алфредо Морено.

В прочетената във външното министерство декларация не се споменават очертания на границите на такава палестинска държава.

Морено съобщи, че чилийският президент Себастиан Пинера ще направи на 4 и 5 март посещение в Израел и палестинските територии, за да изрази подкрепата си за израелско-палестинските мирни преговори и да укрепи връзките на приятелство и сътрудничество с двете страни.

В Чили живеят над 300 000 палестински имигранти и потомците им и депутати от управляващи и опозиционни партии от известно време бяха увеличили натиска над правителството на Пинера да признае държава Палестина, отбелязва ДПА.

Миналия месец Бразилия, Аржентина, Боливия и Еквадор признаха Палестина като "свободна и независима държава в границите от 1967 г.", тоест границите отпреди израелско-арабската Шестдневна война, при която бяха окупирани ивицата Газа и Западният бряг.

Държава Палестина бе призната по-рано и от Куба, Венецуела и Коста Рика. Уругвай обяви, че по-късно тази година също ще признае държава Палестина, без да уточнява в какви граници.

Тази вълна от латиноамерикански признавания на държава Палестина предизвика тревога в Израел и неодобрение във Вашингтон, където Държавният департамент заяви, че всяко едностранно действие е контрапродуктивно, припомня АФП.
 
източник: Новини

No comments:

Post a Comment