Boycott israHell!

Boycott israHell!
Бойкот на израел и печелещите от окупацията! Boycott israHell and those who profit from occupation!

Monday, January 17, 2011

Прострелян в главата

Преди няколко години Alison Weir, основател на организацията If Americans Knew, започва разследване по въпроса какви са основните причини за смъртта на палестинските деца по време на Втората Интифада в началото на миналото десетелетие. Остава неприятно изненадана да научи, че най-честата причина за смъртта им са „изстрели в главата.“
През последните 10 години израелските сили са убили най-малко 255 палестински непълнолетни чрез стрелба в главата, но броят на тези трагични случаи действително може да бъде по-голям. Защото от една страна няма данни за причините на смъртта при много деца, а от друга тази статистика не включва многото палестински младежи, получили изстрел в главата от израелски войници, но успели да оцелеят в една или друга форма.
По-долу е списък на малка част от тези, които са умрели:
Сами, на 12 години, починал след изстрел в главата по време на демонстрация. Абдул, на 9, убит от изстрели на израелската армия в главата му по време на погребение. Ала, на 14, починал след получени рани на главата след изстрели на израелски войници, докато е седял на терасата на дома си, един час след като е ранил израелски войник с камък. Омар, на 11, починал от рани на главата след изстрели на израелски войници по време на демонстрация.Дия, на 3 месеца, убита заедно с по-голям ѝ брат след стрелба по главата от страна и гърба на израелски заселник. Бара, на 10, е бил убит от изстрели в главата, докато се е намирал близо до дома си. Айман, на 15, е бил убит след изстрели от израелски танк в главата му, докато се е намирал на нивата. Халил, на 11, е бил убит след изстрели от израелски танк в главата му, докато е играел с приятел. Рами, на 13, е бил убит от израелски хеликоптер с изстрел в главата му, докато е играел пред дома си. Ясер, на 11, е починал от раните в главата след изстрел с гумиран куршум от близко разстояние по време на демонстрация …
Представете си, ако имената на тези деца бяха Боби … Майкъл … Сюзън … Мелиса … Джими …
и ако чуждите войски, които ги бяха убила са били навлезли в Аризона, Кънектикът, Охайо …
Спомням си, когато видях малко момче, умряло след изстрел в главата, когато бях в Газа през февруари 2001 г. Това не е гледка, която може да се забрави, независимо от името или националността на детето.
Статия от 2009 година на британският вестник Телеграф, озаглавена Bullets in the brain, shrapnel in the spine: the terrible injuries suffered by children of Gaza, разследва случаите, при които лекарите в болница близо до Газа са били „почти претоварени от броя на палестинските деца, нуждаещите се от лечение след огнестрелни рани в главите им.“
Статията започва така: “Само в рамките на един ден миналата седмица служители на болница Ел-Ариш в Синай е трябвало да изпълняват сложни скенери на мозъка на девет-годишно, на две 10-годишни и едно 14-годишно дете – всяко от тях с куршум в мозъка в следствие на изстрели по време на израелската офанзива в Газа.“
Попитан за характера на тези стрелби, лекар отговоря:
„Не мога точно да определя дали тези деца са били цели на стрелбата, но в някои случаи куршумът идва от предната част на главата и отива към задната част, така че в тях може да се каже, че оръжието е било пряко насочен към детето.“
Жертви на стрелба в главата са не само деца, но и международни активисти, които участват в палестински мирни демонстрации.
Например, 21-годишният Том Хърндал. Годишнината от смъртта му е тази седмица. Хърндал, студент и фотограф, е искал да „направи нещо смислено“ в живота си. През 2003 г. той отива в Газа за да се присъедини към движението на ненасилствена съпротива срещу израелската агресия и да снима това, на което става свидетел.
На 11-ти април той се е намирал близо до група деца, които са играли, изведнъж израелци открили огън. Повечето от децата избягали, но три, на възраст от 4 до 7 години, замръзнали на място от страх. Хърндал се втурнал към тях, именно тогава израелски снайперист го е застрелял в главата.
Независимо от спешността на контузията, израелски представители забавят транспортирането му до специализирано медицинско заведение с повече от два часа и половина. Том остава във вегетативно състояние в продължение на девет месеца, умира на 13 януари 2004 година.
От края на 2002 г. до пролетта на 2003 г. израелскити войници са убили четирима международни активисти и простреляли в лицето още един. Както и при Хърндал, израелските сили не полагат нужните усилищ за да осигурят навременна медицинска помощ. Друга жертва е режисьорът Джеймс Милър, който е прострелян в гърлото, докато размахва бял флаг (вижте видео как е прострелян, както и филмът, който заснема).
Две нови не-палестински жертви, простреляни в главата са 37-годишният Тристан Андерсън и 21-годишната Емили Henochowicz. И двамата оцеляват, Емили остава без едно око, а Тристан – в инвалидна количка.
Трудно е да се определи колко от 45 000 палестински мъже, жени и деца, убити или ранени от израелските сили, от 29-ти Септември 2000 насам са били простреляни в главата. Много вероятно броят им да е зашеметяващ

източник: Give me Justice First the Peace will Follow 

2 comments:

  1. В същност, липсва едно много мило и трагично име, символ на външната подкрепа за ПАлестина - Рейчъл Кори, наистина - всяка принудителна смърт е трагична, но нейния случай и онова, което доведе до края на младия живот, е шокиращо!
    Скоро ще е годишнината и от нейната смърт - 5 години.

    ReplyDelete
  2. Съжалявам, объркала съм, Рейчъл Кори загина през 2003-та година - родена е през 1979 - сами можете да пресметнете годините й, преди да й бъде отнета младостта.

    ReplyDelete